Comisia Europeană a lansat o investigație privind subvențiile primite de companii chineze care produc turbine pentru instalații eoliene, vizând inclusiv contracte din România, în contextul intensificării eforturilor de protejare a industriei europene de competiția ieftină din națiuni terțe, informează cotidianul Financial Times.
Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a declarat că investigația va verifica dacă firmele chineze care participă la parcuri eoliene din Europa au beneficiat de susținere financiară din partea Guvernului de la Beijing.
Ancheta se derulează în virtutea noilor prerogative ale Comisiei Europene care au rolul contracarării schemelor de subvenții ce perturbă piețele, în contextul în care Bruxellesul încearcă să se protejeze de competiția incorectă din exterior, inclusiv din China.
Anchetatorii vor examina ”condițiile dezvoltării parcurilor eoliene din Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria”, a declarat Margrethe Vestager, potrivit Financial Times.
Anunțul intervine după ce, săptămâna trecută, Comisia Europeană a lansat investigații privind utilizarea de subvenții străine de către companii active în spațiul Uniunii Europene, vizând firme chineze participante la procedura de construire a unui parc fotovoltaic în România.
În februarie, Comisia Europeană a lansat o anchetă similară privind oferta companiei chineze CRRC de a furniza trenuri Bulgariei. CRRC s-a retras din procedura de licitație ca urmare a investigației UE.
Într-un discurs rostit la Universitatea Princeton, Vestager a insistat că Uniunea Europeană trebuie să acționeze determinat pentru a se proteja de practicile comerciale incorecte ale Chinei.
”Am observat metoda concretă prin care China a reușit să domine industria panourilor solare. În primul rând, a atras investiții străine pe piața internă, de obicei solicitând capital mixt. În al doilea rând, dobândind tehnologia, nu neapărat în mod deschis. În al treilea rând, prin acordarea de subvenții masive propriilor producători, simultan cu închiderea progresivă a pieței interne pentru companiile străine, Și, în al patrulea rând, prin exportarea capacităților excesive spre restul lumii la prețuri mici”, a explicat Vestager.
Oficialul UE a notat că, în acest context, doar 3% din panourile solare instalate în spațiul UE sunt produse în Europa.
Foto: Profimedia
Citește și: